Safran?
Hititler zamanından beri Anadolu'da yetiştirilen Safran (Crocus sativus), süsengiller (Iridaceae) familyasından, sonbaharda çiçek açan soğanlı bir kültür bitkisi olup, toprak üstü kısmı tek, toprak altı kısmı çok yıllıktır. Safranın toprak altındaki soğan kısmı üç yıl süresince her yıl filiz vererek yeni bitkiyi oluşturur. Yeni bitki çiçek verdikten ve gelecek yılın soğanını oluşturduktan sonra, toprak üstündeki kısmı kurur. Soğan kısmı küre şeklinde, üstten ve alttan hafif basık, çevresi kahverengi kabuklarla örtülmüş durumda, büyüklüğü 1-5 cm çapındadır. Toprak üstündeki kısmında, bitkinin iğne şeklinde, ince uzun yaprakları bulunmaktadır.
Çiçekler 6 adet taç yapraktan oluşmakta olup, taç yapraklar erguvani mor renklidir. Çiçeklenme, Ekimin ikinci veya üçüncü haftasından başlayarak 15-20 Kasıma kadar sürmektedir. Her bir bitkiden ortalama 2-12 adet çiçek alınmaktadır. Bitki boyu 15-30 cm kadardır. Çiçekte üç adet sarı renkli erkek organ bulunur. Çiçeğin asıl önemli organı dişi organdır. Dişi organ, tepecik kısmı 2,5-3,5 cm. boyunda, ipliksi görünüşlü olup üç parçaya ayrılır. Bunların rengi koyu kırmızıdır. Bu kısma 'SAFRAN' denir.
Gıda, ilaç, kozmetik ve tekstil endüstrisi gibi çok geniş sektörlerde kullanılmaktadır. İçeriğinde bulunanlar sayesinde ilaç sektöründe kullanılarak pek çok hastalığa iyi gelmektedir.
* Zerde tatlısı, aşure, safranlı pilav, çorba, tavuk sosları gibi lezzetler hazırlanır.
* Bala karıştırılıp yenir.
* Çayı ve şerbeti yapılır.
* İlaç, kimya ve boya sanayinde kullanılır.
* Kutsal yazı ve hat sanatında kullanılır.
* Kek ve şekerleme yapımında kullanılır.